Живеем в най-прекрасните времена в съвременната история…

  • Имаме компютър в джоба си
  • Но имаме и друг компютър вкъщи
  • Имаме бърз интернет почти навсякъде
  • Цялата нужна информация е само на няколко клика разстояние
  • Можем да си седим вкъщи и да пазаруваме от цял свят, а няколко часа или дни по-късно покупките да са пред вратата ни
  • Можем да изпращаме и получаваме пари по интернет безпроблемно

…и още куп други неща.

Мога да продължа с позитивите до утре. Едно нещо обаче е по-важно…

Каква е твоята роля в случващата се интернет революция?

Задавам ти този въпрос, тъй като според доклада на Глобалния Предприемачески Мониторинг едва 1 на 30 души в България е стартирал бизнес през 2015.

За жалост това е една от най-ниските стойности в световен мащаб.

Тази статистика обаче има само една посока на промяна и тя е, че предприемачите в България ще стават все по-голяма част от населението с идните години, като голяма част от тях ще избират интернет за мястото, в което да развиват бизнеса си.

От една страна, това е неизбежно, защото стартирането на бизнес в интернет днес е десетки пъти по-евтино и лесно, отколкото беше преди 10 години.

От друга, защото българите започваме да свикваме да пазаруваме и плащаме по интернет.

А кой ще се възползва от новите интернет потребители, които ще дойдат в следващите 5-10 години? (По последни данни само около 55% от българите имат интернет в момента)

Можеш да бъдеш сигурен, че това няма да са българите, които намират причина, поради която да не започнат свой бизнес в интернет.

Това ще са българите, а дори и чужденци, живеещи в България, които са хванали вълната на интернет търговията в самото й начало. Тогава, когато всички други са били скептици.

Това е и основната причина, поради която реших да напиша тази статия, целяща да покаже 32 успешни малки и средни български бизнеса в интернет.

Сумарно тези бизнеси стигат до милиони българи и продават продукти и услуги за десетки милиони лева годишно.

Защо един ден и твоята идея за бизнес не бъде вдъхновяващ пример за всички българи, които все още се колебаят дали да започнат?

Всичко зависи от теб.

 

Ок. Мисля, че е време да свършим с мотивационната част и да започна да споделям с вас добрите примери.

 

 КАТЕГОРИЯ: ДРЕХИ

1. Женски Дрехи – http://megz.eu/

Обичате модата, но имате собствен вкус, който никоя марка не може да задоволи? Е, тогава защо не наемете шивачи и дизайнери, не създадете онлайн магазин и не започнете да продавате?

Онлайн бутикът на Megz стартира по сходен начин и бързо се превърна в един от модните феномени на българския пазар. С близо 300 хил. посетители на месец и над 100 хил. фена във Facebook, бъдещето на този онлайн магазин изглежда повече от добро.

 

2. Женски Дрехи – http://alessa.bg/

Пазар има за всички, дори и за конкурентите. И онлайн бутикът на Алесса доказва точно това. Българската марка вече има десетки хиляди фенки, които редовно пазаруват от него.

3. Дрехи втора ръка – https://www.drehata.bg/

Видно е, че не всеки може да измисля модели на дрехи, които в последствие да бъдат ушити. Това обаче не би трябвало да ви притеснява, защото ниши в интернет има всякакви. А нишата на дрехите втора употреба, е доста голяма.

Сайтът на Дрехата не е сред най-големите в българското интернет пространство, но се радва на близо 17 хил. посетители месечно и наброява над 22 хиляди фена във Facebook.

 

4. Тениски със щампи – https://kolibri.bg/

 

Има ли човек, който не носи тениска? Тук обаче не говорим за обикновен тип тениска, а за такава със щампа.

Кой ще купува такива тениски ли?

Сайтът на Колибри се радва на близо 15 000 посетители месечно, а във Facebook феновете са над 53 хил. Хич не зле за нишов бизнес.

 

 

КАТЕГОРИЯ: ЗДРАВЕ И СПОРТ

 

5. Здравей – http://www.zdravei.org/

Здравей се наложи в последните няколко години като един от най-посещаваните блогове за здравословен живот в България. Стартиран след една приятелска вечеря от Бени, 3 години по-късно вече близо 200 хил. души четат всеки месец статиите, участват в детокс и джусинг програмите и пазаруват супер храни от магазина на Здравей. Феновете във Facebook пък съвсем скоро ще прехвърлят 100 хиляди.

 

6. Спорт за жени – http://fitnesinstruktor.com/

Facebook е пълен със снимки на жени и млади момичета, които снимат спортните си постижения. Тази вълна не подмина и България, а Руми, която е основателят на сайта Фитнес инструктор, се оказа на гребена й.

Близо 200 хил. жени посещават сайта й всеки месец, за да черпят от съветите за хранене и тренировъчните й програми. Присъствието във Facebook пък е с над 100 хиляди верни фена.

 

7. Диети и хранене – https://nadiapetrova.bg/

Блогът на експерта по здравословно хранене Надя Петрова се радва на близо 35 хиляди месечни посетители, които редовно се информират по въпроси, свързани със здравословното хранене. Някои от тях се възползват от информационните онлайн програми в сайта или пък от многото книги, написани лично от Надя Петрова.

 

8. Фитнес и хранителни добавки – http://fitbg.net/

Ако сте мъж, занимаващ се със Фитнес, то има голяма вероятност да сте попадали на някоя статия от сайта на ФитБГ и основателя му – Страхил Иванов. Освен полезно съдържание за фитнес и хранене, в сайта можете да намерите и хранителни добавки. Всеки месец сайтът се радва на близо 170 хил. посещения, а феновете във Facebook надхвърлят 350 хиляди.

 

9. Фитнес програми и здравословен лайфстайл – https://aestheticbyscience.com/

Aesthetic by Science е създаден с целта да ви предостави научно-потвърдена информация, свързана с тренировки и хранене. Там няма да намерите бързи решения и НЯМА да ви помогнат да свалите 20кг за една седмица. Целта им е, да ви покажат, че тренировките и храненето не са мъчение и че всеки е способен да достигне формата, която иска. Ще научите как да впишете фитнес лайфстайлът в своят собствен свят, така че това да не ви натоварва излишно. Силно онлайн присъствие, силен Facebook и Youtube маркетинг водят до близо 30,000 посещения на сайта.

10. Колаген и др. хранителни добавки – http://www.neocell.bg/

Според официалната статистика, пазарът на хранителни добавки в България годишно надхвърля 130 милиона лева. Делът на добавките с колаген е близо 10% от общото число. В този ред на мисли, може би не е лоша идея да станеш официален представител за България на най-продаваната марка колаген в света. Доказано печеливш бизнес модел, който много хора използват с голям успех, включително и в България.

 

 

КАТЕГОРИЯ: КОЗМЕТИКА И БИЖУТА

 

11. Гримове в Youtube – http://www.makeupbuthow.com/

7 милиона и 200 хиляди – толкова е броят на гледанията в канала за грим на Елица Димитрова. Феновете във Facebook пък са над 120 хиляди. Логично следствие на тази популярност идва и стартирането на онлайн магазин за гримове, който всеки месец се посещава от най-малко 12 хил. жени, както може би се досещате – тази цифра ще нараства.

 

12. Магазин за професионална козметика – http://www.arlen.bg/

Един приятел се шегуваше, че в България има най-голям брой фризьорски и козметични салони на глава от населението. Не знам колко точно са като брой, но знам, че те постоянно имат нужда от професионални козметични продукти.

Е, някой добре се е сетил и е направил сайт, който не само да захранва фризьорските салони с козметика, но и да даде възможност на всяка жена да ползва професионална женска козметика на ниски цени. А, и близо 60 хил. жени всеки месец посещават този онлайн магазин.

 

13. Маркови Парфюми – http://www.parfimo.bg/

Когато бях студент, регулярният начин на продажба на парфюми на ниски цени беше чрез едни големи и дълги списъци със стотици парфюми, в които преобладаваха предимно тестерите. Днес обаче е доста по-различно и марковите парфюми идват до вашата врата само с няколко клика на мишката. Явно доста хора пазаруват парфюми, щом близо 90 хиляди души посещават сайта всеки месец.

 

14. Кутия с козметика – http://www.pickndazzle.com/bg

Pick N Dazzle е кутия с козметика, която потребителките получават всеки месец на абонаментен принцип. В кутията има само качествени, проверени и препоръчани от експертите марки. За да се уверят, че всяка жена получава козметика, която ще използва, от PND правят проучване, което събира данни за предпочитанията на всяка клиентка още преди да е поръчала. Компанията предизвиква фурор в Румъния, а отскоро и в България.

 

15. Бижута – http://zahir.bg/

Евтини и качествени бижута от Китай, които се продават на по-висока цена в България. Не е зле. Особено пък ако имаш близо 50 хил. посетители на сайта всеки месец.

 

КАТЕГОРИЯ: ХРАНИ

 

16. Хранителен магазин – http://www.ebag.bg/

Навън вали като из ведро, а хладилникът е празен. Отиваш на сайта на Ebag и избираш всички хранителни продукти, които искаш, а няколко часа по-късно едно момче любезно ти ги носи до вратата. Като се замисля колко време спестявам в трафик, избиране и чакане на опашки, разбирам защо онлайн хранителният магазин се радва на близо 80 хил. посетители всеки месец.

 

17. Фермерски храни – https://farmhopping.com/

Фермата идва у вас. Домашен кашкавал, сирене, яйца, мляко и куп други домашни продукти, които Фармхопинг ще взимат от фермите, с които работят, и ще доставят директно до вашия дом. Никога не е било по-лесно да се храниш с вкусни био продукти. Може би затова и сайтът се радва на близо 30 хиляди посетители всеки месец.

 

18. Магазин за кафе – http://cafemag.bg/

След като можем да купим всякаква храна от интернет е нормално и да можем да купим и кафе по наш вкус на по-изгодни цени. С всеки изминал месец явно все повече хора се възползват от широкия асортимент кафе, предлагани от магазина.

 

19. Десерти – http://www.take-a-cake.eu/

Няма как да подминем и един от успешните проекти в сладките изкушения, които се продават в интернет. За кратко пекарната на Taka a Cake бързо се наложи в онлайн пространството с неустоимо вкусните си кексчета.

 

20. Продажба на месо по интернет – http://www.vivenda.bg/

Вивенда таргетира ценителите на хубавото месо, като им предлага селектирано и висококачествено месо. Много от моите приятели поръчват месо от този сайт редовно и досега са изключително доволни от качеството на продуктите.

 

КАТЕГОРИЯ: МЕДИИ

 

21. Медията за положителни новини – http://uspelite.bg/

Какво се случва, ако всички сайтове за новини се фокусират в негативните, а ти пък вземеш, че започнеш да отразяваш положителните? Как какво, започваш бързо да трупаш верни фенове, които редовно посещават сайта ти. А когато предлагаш рекламно пространство, 90 хиляди посещения на месец могат да значат добри пари.

 

22. Медия за жени – https://dama.bg/

Какво правят по-голяма част от дамите дневно – четат. Може би това е и една от причините dama.bg да се радва на 1 милион и 200 хиляди посещения на месец.

Рецептата? Интересно съдържание за дамите, което да споделят във Facebook, комбинирано с рекламно пространство за рекламодателите.

 

23. Женска медия – http://www.momichetataotgrada.com/

Тук отново ви запознавам с друга женска медия, която оперира и като клуб, в който освен интересни материали, се споделят и най-различни промоции, оферти и интересни продукти. Блогът се радва на около 140 хил. посещения месечно.

 

24. Блог личностно развитие http://www.gnezdoto.net/

Гнездото е от тези сайтове, които четем, когато започнем да търсим отговори на въпроси, свързани с нас самите. Сайтът има интересен бизнес модел, тъй като дава поле на изява на множество автори, а в същото време и предлага собствени книги за продажба. Гнездото се чете от над 600 хил. посетители всеки месец.

 

25. Блог за бизнес и личностно развитие – https://www.lifehack.bg/

Лайфхак е точно това – медия и блог за по-як живот чрез бизнес и личностно развитие. На сайта можете да намерите изключително интересни материали за всичко – от психология до продуктивност и управление на времето. Определено 5 минути инвестиция на ден в този сайт могат да ви направят малко по-умен и образован.

С близо 250 хил. посещения месечно Лайфхак се нарежда сред топ изборите на рекламодатели за платени статии и рекламни пространства.

 

КАТЕГОРИЯ: УСЛУГИ

 

26.Издавай електронни фактури с няколко клика – http://inv.bg/

 

В България има близо 400 000 хиляди фирми. Какво е сигурно при фирмите, които имат дейност – издават фактури. Кой е най-лесният начин за това? Ами да могат да издадат електронна фактура за няколко секунди и с няколко клика. Inv.bg за няколко години успяха да стигнат до 10 000 хиляди клиенти, а булшинството от тях навярно продължават да издават ел. фактури през сайта само защото е по-лесно. А, за малко да забравя, че ако сте малка компания с малко фактури на месец, можете да ползвате услугата напълно безплатно.

 

27. Наеми си домашна помощница – https://www.domestina.bg/

Колко от вас предпочитат да прекарат част от свободното си време в чистене на дома си, вместо да отидете на кино или да се видите с приятел? Е, явно от Доместина доказаха, че много хора в София искат помощ с почистването и домашните задължения, щом всеки месец домашните им помощници чистят близо 10 000 часа само в София.

 

28. Наеми си майстор – http://maistorplus.com/

Всеки човек има нужда от майстор за нещо в даден момент. От къде обаче намираме човек, който да ни свърши работа? В повечето от случаите това става с препоръка, но когато и приятелите ни не могат да ни свържат, се оказваме в задънена улица, а работата пак трябва да бъде решена. Точно тук на помощ се явява и сайтът на Майстор Плюс, който свързва майстори с имащите нужда от техните услуги. Явно доста хора имат нужда от майстор, щом посещенията на сайта всеки месец са близо до 160 хиляди.

 

29. Астрология – http://vanesavidenova.com/

Замисляли ли сте се защо дори по националната телевизия, в най-големите сайтове и вестници винаги намира място дневният хороскоп?

Много е просто… Хората се интересуват от звездите още от древни времена. Затова и когато някой публикува видеа във Youtube, свързани с астрология, те започват да имат доста гледания. Точно така става и с Ванеса, която има над 10 хиляди последователи в Youtube канала си за астрология, които живо се интересуват от звездите и връзката им със самите тях.

Можете да бъдете сигурни, че една добра част от тези хора искат да се консултират с Ванеса на астрологична тематика.

 

30. Проявяване на снимки – http://snimkitevi.com/snimkitevi/

В ерата на цифровите фотоапарати и мобилните телефони се снима повече от всякога. И въпреки че голяма част от снимките си остават в паметта на телефона, една част от тях се материализират в рамки и албуми. Точно това материализиране е услугата, която предлага сайтът на Снимките ви. Явно албумите със снимки няма да излязат скоро от мода, щом сайтът има близо 40 хиляди посещения всеки месец. 

 

КАТЕГОРИЯ: ОБРАЗОВАНИЕ

31. Онлайн уроци от 1-ви до 12-ти клас – http://ucha.se/

Уча.се е най-голямата дигитална образователна платформа в страната с над 5000 видео урока по всякакви предмети от 1-ви до 12-ти клас. Целта на платформата е да помогне на учениците да учат като гледат видео уроци. Явно се получава, защото уроците им вече имат над 19 милиона гледания. За да имат учениците достъп до видео уроците, всеки месец родителите им плащат месечна такса.

 

32. Онлайн уроци по музика – http://rockschool.bg/bg

Ако си мислите, че има нещо, което не може да бъде преподадено в интернет, то ще трябва да ви разочавам. В Рок училището можете да запишете почти всякакви уроци по музика, а някои от тях можете да карате и по интернет без да излизате от вкъщи.

 

*33. Онлайн уроци за стартиране и развитие на интернет бизнес – https://www.oba.bg

Някакси не мога да пропусна и нашата собствена онлайн академия за стартиране и разрастване на бизнес в интернет, но ще я сложа под номер 33. (може би се досещате защо).

За последните 16 месеца успяхме да обучим над 2000 курсиста онлайн и близо 5000 на живо, за това как могат да създадат своя първи бизнес в интернет или пък как да разрастнат вече съществуващия такъв, чрез най-голямата социална мрежа Facebook, както и чрез други интернет способи. Сами вече може да прецените дали нашият проект попада в този списък.

 

Ако тези 33 примера са ви вдъхновили поне малко и ако едно вътрешно гласче ви казва, че и вие искате и можете да стартирате бизнесм ви предлагам да се запишете за нашите безплатни видео уроци за стартиране на онлайн бизнес.

Всичко, което трябва да направите, е да въведете своето име и имейл във формата по-долу и до 1 минута ще имате достъп до 12 видео урока за стартиране на бизнес в интернет, както и до електронната ми книга “Бизнесът на Бъдещето: 16 стъпки, които успешните предприемачи в интернет следват”

Благодаря ви, че отделихте част от ценното си време, за да прочетете тази статия 🙂