На тази страница ще намерите 50 от книгите, които промениха моя живот, а и този на много други хора.

В списъка ще намерите книги за бизнес и предприемачество, продажби, маркетинг, личностно развитие, финанси, философия, психология, финанси, икономика и мениджмънт.

Тъй като не всяка от книгите има българска версия съм дал линк към нейната английска такава.

Надявам се всеки да намери по книга която да го вдъхнови и обогати.

 

1. “СИЛАТА НА НАСТОЯЩЕТО” от Екхарт Толе

Рядко има книга за която човек може да каже че е променила живота му. Следа като прочетох “Силата на Настоящето” вече виждах света по различен начин. Някакси проблемите се изпариха внезапно и щастието нахлу в живота ми с пълна сила. Горещо препоръчвам на всеки да прочете тази книга. Ако я разберете и прилагате, то щастието е по-близко от колкото си мислите.

 

2. “НОВА ЗЕМЯ” от Екхарт Толе

Това е втората книга на Екхарт която прочетох близо година след Силата на Настоящето. Ако прочетете само една книга в живота си, то нека това бъде тя.

 

3. “МОЖЕШ АКО МИСЛИШ ЧЕ МОЖЕШ” от Норман Винсент Пийл

Класика в раздела личностно развитие и психология. С времето разбрах, че това по което хората се различаваме в най-голяма степен е начина ни на мислене за това какво е възможно и какво не. Тази книга ще ви помогне да започнете да мислите по начин който ще започне да отваря врати във всички сфери на живота ви.

 

4. ЗЕН УМ, УМ НА НАЧИНАЕЩ от Шунрю Сузуки

Невероятна книга която ще ви покаже как да се радвате на малките неща в живота, как да преодолявате трудностите и как да развивате ума си.

 

5. ДАО ДЕ ЦЗИН от Лао Дзъ

Ако има книга която е оцеляла 2500 години, то можете да бъдете сигурни, че тя си струва да бъде прочетена. Не само си струва да бъде прочетена, ами и трябва да се препрочита отново и отново. Лично аз я препрочитам всяка година тъй като все още не разбирам голяма част от мъдростите вписани в нея.

 

6. “THE OBSTACLE IS THE WAY” от Ryan Holliday

Книга която хвърля един различен поглед върху това колко важно е да гледаме на проблемите като нещо позитивно, което ни помага.

 

7. “КЪМ СЕБЕ СИ” от Марк Аврелий

Още една от книгите които са оцелели хилядолетия. Любима книга на много от най-успелите хора в света. Истинска класика. Препрочитам я всяка година, все пак не са много книгите написани от император.

 

8. “ИЗБЕРЕТЕ САМИ” от Джеймс Алтъчър

Джейм е един от хората които са повлияли най-силно на начина ми на мислене през последните няколко години. Истински предприемач, шахматист и меко казано брилянтен, аз лично чета всичко което той пише.

 

9. “LOVE YOURSELF LIKE YOUR LIFE DEPENDS ON IT” от Kamal Ravakant

Книгата на Камал е поразяващо откровен разказ за живота на един предприемач който губи любим човек а след това се самонаказва. Нещо което ние всички правим в даден период от живота си. Камал дава ясни и прости насоки как да преодолеем това самонаказване и да се радваме на вътрешното си аз.

 

10. “ЧОВЕКЪТ В ТЪРСЕНЕ НА СМИСЪЛ”  от Виктор Франкъл

Често си мислим, че имаме проблеми. Големи проблеми, казват някои. Е, Виктор Франкъл е минал през газовите камери по времето на втората световна война. Ако смятате, че има какво да научите от човек който е съхранил себе си докато другите са се самоубивали, то горещо препоръчвам книгата му. След като я прочетете се опасявам, че вашите проблеми ще ви се сторят по-скоро като пясък в обувките отколкото като липса на обувки.

 

11. “ДЖОН ЛИВИНГСТЪН ЧАЙКАТА” от Ричард Бах

Невероятна история за една чайка, мечтите и как не трябва да вярваме на очите тъй като единственото което те могат да правят е да показват границите. Книга която е в моят вечен топ 10 и която препрочитам всяка година.

 

12. “ИЛЮЗИИ” от Ричард Бах

Дали реалността не е илюзия? Дали всъщност всичко не е един сън? Как да бъдем сигурни? Тази книга ни кара дълбоко да се замислим над някои въпроси които иначе се спираме да си зададем тъй като ни звучат прекалено имагинерни.

 

13. “ЕДНО” от Ричард Бах

Трета книга на Р.Бах. Какво да правя. Любим ми е. Ако прочетете една от двете горни книги, ще разберете защо това е така. Сигурен съм, че вероятността да се вклюбите в този автор е огромна.

 

14. “ШКОЛАТА ЗА БОГОВЕ” от Стефано Д’Анна

Някои хора казват, че дадени книги сами те откриват. Тази книга ме откри в труден момент. Не можах да спра да я чета в продължение на седмици. Ако имате нужда от съвет в коя посока да поемете, или ви трябва малко увереност, то тази книга ще ви бъде изключително полезна.

 

15. “МИСЛИ И ЗАБОГАТЯВАЙ” от Наполеон Хил

Истинска класика. Рядко се срещат книги които да синтезират принципите и това как мислят на най-успелите хора в света. Някои неща не се променят. Според мен тази книга е вечна.

 

16. “АЛХИМИКЪТ” от Пауло Коелю

Авторът на манекенките, както го наричат някои, в “Алхимикът” Коелю ни показва това което всъщност е било винаги пред очите ни. Невероятна история. Чете се на един дъх.

 

17. “МАЛКИЯТ ПРИНЦ” от Антоан Дьо Сент-Екзюпери

Малка книга. Малък принц. Красива роза. Това е книга за живота. Често имаме нужда да я прочитаме тъй като често се взимаме прекалено насериозно.

 

18. “HOW TO BE THE LUCKIEST PERSON ALIVE” от James Altucher

Първата книга на Джеймс в която се влюбих. Спомням си как седях в стаята си в един хотел в Берлин и бях толкова пленен от тази книга, че след като я прочетох имах чувството че съм се изкачил няколко етажа по-горе в развитието си като човек. Истински вдъхновяваща.

 

19.  ”RAY DALIO’S PRINCIPLES”  от Ray Dalio

Когато един от най-големите инвеститори, човек който управлява 160 милиарда и е 30-я най-богат човек в света ви каже, че дължи всичко на медитацията – то май е време да опитате. В тези си принципи Рей описва своята философия за живота и на какво дължи успеха си. Страници които за мен лично нямат цена.

 

20. “СЕДЕМТЕ НАВИКА НА ВИСОКОЕФЕКТИВНИТЕ ХОРА” от Стивън Кови

Невероятно популярна ценна книга.  Кови е изследовател, учител и консултант който синтезира знанията и уменията на едни от най-успешните хора в историята в няколко стотин страници. Когато избирам служители или хора с които да работя, винаги обръщам внимание дали имат голяма част от тези навици.

 

21. “THE POWER OF NO” by James Altucher

Коя е втората най-силна дума в света? Да, това е НЕ! Защо? Обяснението е просто. Хората не умеем да казваме НЕ. В резултат на това винаги имаме повече работа, повече задължения, повече поети обещания. За да можем да имаме това за което мечтаем, трябва да направим място в живота си за да дойде. Това място се постига като казваме НЕ на много от нещата които искат да го запълнят.

 

22. “ДАЙ, ЗА ДА ПОЛУЧИШ” от Боб Бърг

Невероятна история за това как ако даваш стойност пръв, то със сигурност ще получиш всичко което искаш.

 

23. “GO FOR THE NO” от Richard Fenton

Тази книга обърна представите ми за това какво значи провала в продажбите. След нея вече не бях същият човек и търговец. В резултат увеличих бизнеса си драстично. Невероятна възвръщаемост за няколко часа четене.

 

24. “ВЛИЯНИЕ” от Робърт Чалдини

Книгата която обяснява какво кара хората да се доверяват и влияят от други хора. Невероятни правила, техники и данни за това как да се харесваме на другите, как да печелим приятели и как да продаваме.

 

25. “THE ULTIMATE SALES MACHINE”  by Chet Holmes

Една от моите топ 5 книги за успех в продажбите. Невероятна!

 

26. “КАК ДА ПЕЧЕЛИМ ПРИЯТЕЛИ И ДА ВЛИЯЕМ НА ДРУГИТЕ” от Дейл Карнеги

Книга която трябва да присъства в библиотеката на всяка къща. Книга която вие, вашите деца и внуци задължително трябва да прочетете.

 

27.  ”SECRETS OF CLOSING THE SALE” by Zig Ziglar

Още една от най-великите книги за продажби написана от един невероятен човек и брилянтен търговец. Пълна с принципи и техники които може да използвате в почти всяка ситуация. Изключително подходяща е за хора които продават продукти на крайни потребители.

 

28. HOW I RAISED MYSELF FROM FAILURE TO SUCCESS IN SELLING by Frank Bettger

Невероятна история на един от най-големите търговци в САЩ и това как всеки може да се научи да продава.

 

29. PRESENTATION ZEN by Garr Reynolds

Книгата която ще ви научи как да презентирате като Стив Джобс и която ще хвърли съвсем различен поглед върху това как поднасяте информацията на другите в една дигитална ера.

 

30.SPIN SELLING by Neil Rackham

Ако има една книга за продажби която бих препоръчал, това би била “СПИН Селинг”. Базирана на невероятна статистика, с уникален, лесен и бърз подход даващ почти моментални резултати. Изклюзително полезна за хора които продават по-скъпи продукти и услуги.

 

31.  ABUNDANCE by Peter Diamandis

Питър Диамандис е един от гениалните предприемачи от които аз лично съм научил страшно много. “Изобилие” е книга която ще ви накара да осъзнаете, че живеем в най-доброто време в историята на човечеството.

 

32. HOW RICH PEOPLE THINK by Steve Seabold

Каква е разликата между вас и Ричард Брансън като оставим настрана материалната страна на въпроса? Основната разлика е в начина ни на мислете. В тази книга Стив Сийболд споделя с нас 100 разлики в начина на мислене между средностатистическия човек и ултрабогатите.

 

33. “КАРМИЧЕН МЕНИДЖМЪНТ” от Геше Майкъл Роуч

Книга която е променила много животи и бизнеси. Откакто следвам заложените в нея принципи, хубавите неща сякаш се случват от само себе си. Горещо препоръчвам!

 

34. “ШЛИФОВАЩИЯТ ДИАМАНТИ” от Геше Майкълл Роуч

Как се прави бизнес генериращ 100 милиона долара годишно от заем за 50 000 долара? Тази книга отговаря на този въпрос. Помогнала е на невероятно голям брой хора да изградят бизнеси за милиони докато се радват с пълни сили на живота. Ако имате бизнес (или ако искате да имате такъв някой ден) то непременно трябва да прочетете тази книга.

 

35.  ”НАЙ-БОГАТИЯТ ЧОВЕК ВЪВ ВАВИЛОН” от Джордж Клейсън

Като човек завършил Финанси и прочел над 50 книги в тази материя, мога да кажа, че това е едната от двете книги които ви трябват за да разберете парите и да се научите да ги умножавате. 150 страници които се равняват на 4 години обучение в най-добрият университет в света.

 

36. MONEY MASTER THE GAME – 7  STEPS TO FINANCIAL FREEDOM” by Antony Robbins

Втората книга за парите която ви е нужна да прочетете в този живот. Какво ако можехте да разберете точните стратегии с които най-богатите инвеститори са натрупали богатството си? Тази книга ще ви поведе към финансовата независимост и никога повече няма да се притеснявате за пари отново.

 

37. “ALCHEMY OF FINANCE” от Джордж Сорос

За тези които искат да вникнат по-дълбоко в света на това как оперират Финансовите пазари и хората в тях. Написана е от геният Джордж Сорос който е известен с печалбата си от 1 милиард в началото на 90-те години на миналия век.

 

38. “4 ЧАСОВАТА РАБОТНА СЕДМИЦА” от Тимъти Ферис

Книга която ще събути предпиемача във вас и ще ви покаже как новото поколение хора успяват да правят пари по интернет.

 

39. “МИЛИОНЕР БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ” от Майкъл Елсбърг

Колко от милионерите нямат никакво образование? Дали образованието във формата в която го познаваме днес не е повече пречка отколкото помощ в успеха ни?

 

40. “МАЙНАТА МУ! ДА ГО НАПРАВИМ!” от Ричард Брансън

Когато милиардер който има над 500 компании пише книга, то тя трябва да се прочете.

 

41. BUSINESS STRIPPED BARE by Richard Branson

Една книга на Ричард Брансън никога не е достатъчна.

 

42. “ЧОВЕШКОТО ДЕЙСТВИЕ” от Лудвиг фон Мизес

Велик ум. Велик трактат за това какво кара хората да действаме по начина по който го правим сега. Трудна и дълга но пък брилянтна книга.

 

43. “АТЛАС ИЗПРАВИ РАМЕНЕ”, Първа, Втора и Трета част от Айн Ранд

Книгата която ще ви накара да погледнете на думата капитализъм с други очи. Защо капитализма е едно от най-добрите неща случили се на човечеството и как капиталистите променят света към по-добро.

 

44. “РОДЕНИ ДА ТИЧАТ” от Крис МакДугъл

Ако някога се чудите на онези лудите които тичат по 100+ километра, то трябва да прочетете тази книга. Може пък и вие да сте един от тях.

 

45.TITAN: THE LIFE OF JOHN D. ROCKERFELLER, SR by Ron Chernow

Най-богатият човек в света за всички времета е започнал да дарява 5% от всяка своя заплата още докато е бил никой. Невероятната история на един инстински Бизнес Титан и филантроп!

 

46. BECOMING THE ICEMAN by Wim Hof

Какво ли можем да научим от човек който може да седи 100 минути в лед? От човек който може да регулира процесите в тялото си (да го загрява, да го охлажда). Всичко написано в тази книга може да ни направи по-здрави и по-дълголетни. На всичкото отгоре е подкрепено с множество научни изследвания.

 

47. “LESS DOING MORE LIVING by Ari Meisel

Книга за продуктивност и минимализъм. Как ерата в която живеем ни позволява да сме невероятно ефективни в това което правим и как можем да имаме повече време за нещата които обичаме в живота.

 

48. ZERO TO ONE: NOTES ON START UPS OR HOW TO BUILD THE FUTURE by Peter Thiel

Книгата който всеки предприемач трябва да прочете. Написана от създателя на PayPal и пръв инвеститор във Facebook, това е книга която ще ви накара да погледнете на бизнеса и света от съвсем различен ъгъл.

 

49.  GETTING EVERYTHING YOU CAN OUT OF ALL YOU’VE GOT: 21 WAYS YOU CAN OUT-THINK, OUT-PERFORM, AND OUT-EARN THE COMPETITION by Jay Abraham

Книга написана от най-великият маркетинг ум в историята. Ако имате бизнес това е задължително четиво.

 

50. “STEALTH MARKETING” by Jay Abraham

Това е една от малкото книги за Маркетинг която ви трябват за да изградите невероятно печеливш бизнес. Уникално рядка книга!

[optin-monster-shortcode id=”d8hswakpmciblomc”]